Prag hakkında bilinmesi gereken bilgileri, 2 sene Prag`da yaşadığım tecrübelere dayanarak yazıyorum.
Prag içi ulaşım
Prag`da şehir merkezinde otobüs yok, onun yerine tramvaylar var. Çevreyi görerek gideyim derseniz tramvay, hız önceliğiniz varsa metro kullanabilirsiniz. Metro ağı çok geniş değil. Günlük bilet alıp 22 numaralı tramvay ile Náměstí Míru – Pražský hrad durakları arasında şehir merkezinde turistik bir gezi yapabilirsiniz. Biletler hem tramvaylarda hem metroda geçerli. Tramvaya binmeden önce biletinizi almalısınız, şöförden alınamıyor. Şehir merkezinde kontroller daha sık, yakalanırsanız cezası büyük.
http://czech-transport.com/images/metro_tram_daily_stops.pdf
Prag`a ne zaman gidilir?
Mayıs-Eylül ayları arasında. Kışın aşırı soğuk olabiliyor. İstanbul`da 21C derece olduğu bir gün Prag`da 2C dereceydi gündüz. Bu kış sevgilimin evinin önündeki nehir dondu, çocuklar yürüyordu üzerinde. Sonbaharda nehir kenarındaki ağaçların renkleri tam fotoğraflık.
Prag`da nerede kalınmalı?
2-3 günlüğüne geldiyseniz Prag 1 ya da Prag 2`de Náměstí Míru civarları. Daha fazla kalacaksanız Karlin daha ekonomik bir seçim olabilir.
Prag için faydalı bilgiler
Turistik merkez, peri masalı gibidir. Tarihi yapıların hepsi orijinal çünkü Çekler hiç savaşa girmemiş, 2. Dünya Savaşında direkt teslim olmuşlar. (Avusturya savaşa girip bombalandığı için Viyana`daki tarihi yapıların tümü, aslına uygun olarak yeniden yapılmıştır) Halkın %70`i ateist. Cafe, bar, restoranlarda hala içeride sigara içiliyor. Bunun nedeni, böyle bir yasak konmasının özgürlüğe aykırı olmasıymış. (Bizim temiz nefes alma hakkımız ne olacak?) Çekler ülke isimlerine Çek Cumhuriyeti değil Çekya diyorlar, hatta ülke isminin global olarak değişmesi planlanıyor. Prag, İstanbul`la karşılaştırıldığında ucuz bir şehir fakat bu turistik merkez dışı için geçerli. Bira çok ucuz, turistik merkezde dahi olsanız. Turistik merkezin dışına çıktığınız anda bazı mahallelerde soğuk, gri, kasvetli Sovyet binaları ve 80lerden kalma dükkanlar göreceksiniz ve sokaklar bomboştur. Bazen, özellikle kışın, sanki şehre bomba atılmış, insanlar ölmüş, yalnızca binalar kalmış diye düşündüğüm oluyor.
Prag hava durumu
Kışın aşırı soğuk, sonbahar epey yağmurlu geçiyor. Yazlar, Türkiye`nin bahar mevsimi gibi geçiyor.
Prag vize var mı?
Evet Schengen vizesi almanız gerekir.
Prag havaalanı
Tek havalanı var: Václav Havel Airport. Havaalanından şehir merkezine gitmek için 100 ya da 119 numaralı otobüse binip A metro hattı ya da B metro hattına geçebilirsiniz.
Prag otel
Prag`da hiç otelde kalmadığım için bu konuda da bilgi veremiyorum fakat Prag 1 ya da Prag 2`de kalmanızı öneririm.
Prag kaç günde gezilir?
Turistik merkez 2-3 günde gezilir. Daha fazla kalacaksanız merkez dışındaki mekanlar yazıma göz atın.
Prag`da ne yenir
Çek mutfağının pek başarılı olduğunu söyleyemeyeceğim; patates, soğan, havuç ve etten yapılan yemekler var genelde. Ambiente grubu restoranlarında iyi yemekler yiyebilirsiniz.
Para birimi
CZK yani Çek kronu.
Kahvaltı
Türk kahvaltısı beklemeyin fakat diğer Avrupa ülkelerine göre daha iyi, hiç değilse kruvasan-kahve seçeneğinden fazla seçenek var. Kahvaltıda yumurta yiyebilirsiniz, burada yumurtaların tadı var, İstanbul`daki gibi plastik tadında değil.
Prag birası
Pilsener bira cenneti diyebiliriz Prag için, ucuz ve çeşit çok. Zaten Pilsen, Çekya`da bir şehir ve bu bira çeşidi ilk burada yapılmaya başlanmış.
Cafe, restoran, bar
Ambiente grubu restoranları iyidir. Çoğu restoranda rezervasyon gerekir. İçeride sigara içiliyor. Cafe deyince aklınıza içki satılmayan yerler gelmesin. Burada alkol ruhsatı diye bir şey olmadığından cafelerde de içki satılıyor. Su ücretsiz ve çeşmeden doldurulup getiriliyor. Tavuklar İstanbul`dakinden daha lezzetli. Bir de patatesler çok lezzetli. Menüde değişikliğe gitmeyin. Örneğin menüde et-domates-yeşillik omleti varsa; siz et yerine iki kat domatesli olsun isterseniz, iki kat etli gelebilir. Sürekli başımıza gelen şeyler, bu yüzden uyarayım. En sevdiğim cafe, restoran, barlar için tıklayın.